Anne on vuonna 2017 valmistunut filosofian maisteri, joka työskenteli vuonna 2018 IKEA Suomen markkinointiosastolla kääntäjänä. Pääaineensa englannin lisäksi Anne opiskeli North American Studies -opintokokonaisuuden valinnaisena aineena

MIKSI JUURI ENGLANTI VALIKOITUI PÄÄAINEEKSESI?

Kouluaikoina kielet, ja erityisesti englanti, olivat aina vahvuuksiani, joten jo melko aikaisessa vaiheessa tuli mieleen, että tuleva ammattini voisi jotenkin liittyä niihin. Kieli, kirjallisuus ja kirjoittaminen ovat myös aina olleet lähellä sydäntäni, joten en oikeastaan edes pohtinut muita opintosuuntia kuin kieltenopiskelua. Tiesin myös, että englannin opiskelu tarjoaisi laajan pohjan erilaisia mahdollisuuksia, koska vielä tässä vaiheessa mielessäni oli kääntäjän lisäksi myös opettajan ammatti. Kielten opiskelun ansiosta olen päässyt työskentelemään kääntämisen ja kirjoittamisen parissa, mikä oli urahaaveenani. Englannin kielen opiskelu on antanut vahvan pohjan nykyiselle työlleni. 

MISSÄ OLET TÖISSÄ?

Työskentelen IKEA Suomen markkinointiosastolla kääntäjänä. Pääsin opiskelujen ohella kesätöihin Tampereen IKEA-tavarataloon, sitten tämä kesätyöpesti hiukan venähti ja työskentelinkin siellä opintojen ohessa lähes koko opiskeluajan. Minulla oli osaava ja kannustava esimies, joka jo aikaisessa vaiheessa kertoi erilaisista etenemismahdollisuuksista yrityksen sisällä. Ehdin työskennellä yrityksessä noin 5 vuotta erilaisissa tehtävissä, kunnes kääntäjän paikka aukesi ja minut valittiin tähän tehtävään.

Nykyiseen työnkuvaani kuuluu erilaisia käännöstöitä laajalla skaalalla aina tuoteteksteistä ja käyttöohjeista konsernin sisäisiin koulutuksiin ja erilaisiin markkinointimateriaaleihin. Vuoden suurin ja näkyvin työ on varmasti kaikille tutun IKEA-kuvaston kääntäminen englannista suomeksi. Kääntäjän töiden lisäksi nykyiseen työhöni kuuluu myös sisällöntuotantoa sosiaalisen median kanaviin sekä erilaisia copywriterin töitä.

MITKÄ TAIDOT OVAT TÄRKEIMPIÄ NYKYISEN TYÖSI KANNALTA?

Työssäni tarvitaan vahvan kielitaidon ja kieliopillisen osaamisen lisäksi myös reilusti luovuutta, ideointikykyä, organisointitaitoja sekä markkinointihenkisyyttä. Luonnollisesti kaikki kielioppiin ja kääntämiseen liittyvät opinnot ovat tulleet tarpeeseen. 

MITÄ HALUAISIT SANOA UUDELLE OPISKELIJALLE TAIKKA VÄHÄN VANHEMMALLEKIN?

Vaikka kaikki tuntuu aluksi uudelta ja ihmeelliseltä, omien opintojen suunnitteluun kannattaa uhrata hiukan aikaa ja tarvittaessa pyytää tähän apua. Liikaa ei kannata kuitenkaan stressata; usein asiat tapahtuvat omalla painollaan ja elämässä saattaa hyvinkin tulla eteen uramahdollisuuksia, joihin ei olisi opiskeluaikana osannutkaan varautua. Siksipä mitään työtä ei kannata väheksyä! Moni tekee opiskeluaikana töitä esimerkiksi kaupan alalla; kannattaakin pitää jo siinä vaiheessa mielessä, että suurissa konserneissa on usein paljon erilaisia uramahdollisuuksia. Kannattaa siis avata suunsa ja kertoa rohkeasti omista urahaaveista ja -suunnitelmista – joskus voi käydä niin hyvin, että oman alan työpaikka löytyy myöhemmin samasta yrityksestä.

Tampere opiskelijakaupunkina on aivan mahtava! Itse asuin opiskelujen ajan Hervannassa, joka kaupunginosana saa usein mielestäni turhaa kritiikkiä osakseen. Hervannassa on edullista asua, hyvät kulkuyhteydet yliopistolle ja keskustaan sekä kaikki tarvittavat palvelut ja hyvät ulkoilumaastot lähellä. 

Kannattaa myös osallistua aktiivisesti ainejärjestö- ja muuhun opiskelijatoimintaan. Itse löysin opiskelujen kautta kivan porukan saman henkisiä kavereita, joista suuri osa on ystäviä vielä tänäkin päivänä. Klisee tai ei, opiskeluajasta kannattaa ehdottomasti ottaa kaikki irti – se on niin ainutlaatuista aikaa elämässä!

Ninni Varanka

Kirjoittaja on tuore filosofian maisteri, joka haastatteli kieliaineiden alumneja osana Tampereen yliopistossa suoritettua harjoitteluaan vuonna 2018.

Haastattelutekstien oli alun perin tarkoitus päätyä yliopiston nettisivulle, mutta lopulta niille ei löytynyt sieltä sopivaa paikkaa. Lexica julkaisee tekstit vihdoin Alumnihaastattelut-sarjana ainejärjestölehti Kontekstissa yhteistyössä Ninnin ja yliopiston kanssa.

Haastattelut julkaistaan pääosin sellaisenaan eli vuoden 2018 työtilannetta kuvaavina. Joitakin osuuksia on saatettu päivittää ajankohtaisemmilla tiedoilla.

Kategoriat: Yleinen

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *