Nella on vuonna 2017 englannin kielen ja kirjallisuuden tutkinto-ohjelmasta valmistunut filosofian maisteri. Vuonna 2018 Nella työskenteli Edunation-nimisessä startup-yrityksessä. Opintojensa aikana Nella luki englannin lisäksi kauppatieteitä.

MIKSI ENGLANTI?

Hain lukemaan englantia ehkä vähän heppoisin perustein. En lukion jälkeen hirveästi ajatellut, että minne hakisin, kun ei oikein ollut sellaista erityistä juttua mistä olisin ollut todella intohimoinen, mutta englanti oli aina sujunut koulussa hyvin, niin ajattelin sitten, että miksipäs ei. En sen tarkemmin ajattelut työllistymistä tai kauheasti mitään muutakaan siinä vaiheessa. Kouluun hakiessa hain kyllä myös TAMK:iin International Business -linjalle, mutta loppujen lopuksi päädyin kuitenkin yliopistoon.

Olen myös aina pitänyt lukemisesta, erityisesti englanniksi, joten kouluun päästessä opiskelu oli mukavaa ja tuntui helpolta. Jossain kohtaa maisterivaiheessa aloin kuitenkin miettimään, että oliko tämä nyt järkevä ratkaisu ja olisiko sittenkin pitänyt vaihtaa kauppatieteisiin – ne olivat minulla siis sivuaineena – mutta olin opinnoissa jo niin pitkällä, että päätin jatkaa sitten loppuun asti kuitenkin englannin puolella. Halusin kuitenkin hyödyntää englantia työelämässä ja ajattelin, että virheettömän englannin osaamisesta on aina hyötyä työelämässä.

MISSÄ OLET TÖISSÄ?

Työskentelen Edunationissa, vuonna 2017 perustetussa koulutusalan firmassa, joka markkinoi suomalaista koulutusta Euroopan Unionin ulkopuolisille opiskelijoille. Tavoitteena on saada EU-maiden ulkopuoliset opiskelijat kiinnostumaan Suomesta opiskelumaana, ja hakemaan tänne suorittamaan tutkintoa. Rekrytoimme opiskelijoita korkeakoulujen puolesta ja autamme heidät hakuprosessin läpi. Aloitin Edunationilla markkinointi- ja viestintäkoordinaattorina, mutta nyt kesäkuussa minusta tuli Administrative Specialist, ja vaikka olen edelleenkin mukana markkinointitiimissä, on päävastuuni yliopistokommunikaatiossa. Töihin pääsin opintojen loppuvaiheen harjoitteluni kautta: olin harjoittelussa Edunationin sisaryhtiöllä Asia Exchangella, jonne hain harjoittelun jälkeen töihinkin. Heillä ei ollut paikkoja avoinna, mutta he neuvoivat minua hakemaan juuri perustettuun Edunationiin. Pääsin sitten sinne!

MITEN KIELTEN OPISKELIJA PÄÄSEE TÖIHIN?

Kannattaa valita sivuaineet fiksusti. Vähän voi olla tietyllä tapaa kapitalistinen, että miettii hiukan millainen kokonaisuus olisi työmarkkinoilla eduksi. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että pitäisi jättää pois se mitä rakastaa. Voi lukea sitä mitä haluaa, kunhan valitsee sivuaineet niin, että muodostuu itseä kiinnostava, järkevä kokonaisuus työllistymistä silmällä pitäen. Itse luin englannin lisäksi muun muassa kauppatieteiden Asia as a Business Area -kokonaisuuden, yritysjuridiikkaa sekä markkinointia. Jälkeenpäin olen huomannut hyötyneeni valtavasti luku- ja kirjoitustaidosta, jota englannin tutkinto-ohjelma kehittää. Lisäksi erikoistumiseni Aasian kauppaan on edesauttanut työllistymistäni juuri tälle alalle, millä nyt työskentelen.

LÖYTYYKO VIELÄ MUITA NEUVOJA?

Välillä esseitä kirjoitellessa ja kirjallisuutta lukiessa tuntui, että mitenkähän tulen tästä joskus työelämässä hyötymään, mutta kuten jo edellä mainitsin, siitä on ollut työelämässä uskomattoman paljon hyötyä. Sitä aina ajattelee, että kyllähän kaikki osaavat kirjoittaa hyvää tekstiä, mutta tämä ei ole täysin totta, varsinkaan englanniksi. Hyvä ja oikeaoppinen englannin kielitaito ei vieläkään ole itsestäänselvyys työelämässä, vaikka näin usein halutaan ajatella. Lisäksi joudun töissäni lukemaan useita pitkiä raportteja nopealla aikataululla, ymmärtämään ja poimimaan niistä pääpointit, ja tutkinto-ohjelma on todella valmentanut minua tähän. Kannattaa siis pitää tällaista lukutaitoakin arvossaan.

Mitähän muuta? Lähtekää ehdottomasti vaihtoon ja menkää harjoitteluun. Harjoittelu tarjoaa arvokasta työelämäkokemusta, ja voi avata ovia uusille poluille. Harjoittelun kautta pääsee myös vähän laittamaan jalkaa ovenrakoon työelämään Ja opetelkaa se Excelin käyttö. Oikeasti.

Ninni Varanka

Kirjoittaja on tuore filosofian maisteri, joka haastatteli kieliaineiden alumneja osana Tampereen yliopistossa suoritettua harjoitteluaan vuonna 2018.

Haastattelutekstien oli alun perin tarkoitus päätyä yliopiston nettisivulle, mutta lopulta niille ei löytynyt sieltä sopivaa paikkaa. Lexica julkaisee tekstit vihdoin Alumnihaastattelut-sarjana ainejärjestölehti Kontekstissa yhteistyössä Ninnin ja yliopiston kanssa.

Haastattelut julkaistaan pääosin sellaisenaan eli vuoden 2018 työtilannetta kuvaavina. Joitakin osuuksia on saatettu päivittää ajankohtaisemmilla tiedoilla.

Kategoriat: Yleinen

1 kommentti

Kommentointi on suljettu.