Lämpimästi tervetuloa Kontekstin vuoden 2021 ensimmäisen aiheen pariin! Vuosi 2021 näyttää koronan suhteen yhtä epävakaalta ja nopeasti muuttuvalta kuin edellinenkin, joten kyselin Lexican uudelta puheenjohtajalta Ilona Lehtoselta näkemyksiä tulevasta hallituskaudesta.

Uusi puheenjohtaja ei ollut selkeä valinta, sillä Ilona itsekään ei hallituskiinnostuslomaketta täyttäessään vielä tiennyt pyrkivänsä puheenjohtajaksi.

”Tässähän on hauska tarina se, että mähän hain sillon sopoks (sosiaalipoliittinen vastaava) ja kopoks (koulutuspoliittinen vastaava).”

Lehtonen toteaa nauraen, ettei pohtinut asiaa sen kummemmin. Hän kirjoitti lomakkeen esittelytekstiin aiemmasta kokemuksestaan, eli oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajuudesta niin yläasteella kuin lukiossa. Lexican hallituksen edellinen puheenjohtaja Oona Eskeli kuitenkin koki, että Ilonassa olisi ainesta puheenjohtajaksi, ja olikin Ilonaan suoraan yhteydessä ja tiedusteli, olisiko hän mahdollisesti kiinnostunut myös puheenjohtajan pestistä.

”Mähän olin heti silleen et no en mä kyllä tiedä, mut sä syötit mulle tällasen ajatuksen et voishan sitä. Sit Oonan kaa juteltiin jonkun aikaa siitä, ja että mitä homma pitää sisällään. Long story short, sit mä siellä yhdistyksen kokouksessa asetuin ehdolle ja nyt ollaan tässä, ei sen kummempi tarina”, toteaa Ilona.

Kyselin Ilonalta ajatuksia vielä koronatilanteeseen liittyen. Erityisenä kiinnostuksen kohteena oli, miksi hän koronasta huolimatta päätyi hakemaan hallitukseen. Ymmärrettävästi moni ei poikkeusoloissa hallitustoiminnasta innostuisi.

”No siis hallitustoiminta on lähellä mun sydäntä, ja mä oon tehny sitä niin pitkän aikaa, niin en mä oikeestaan nähny, että korona ois mikään este hallitustoiminnalle. Tietenkään mikään tollanen pandemia ei pysty kokonaan hallitustoimintaa pysäyttään.”

Ilona korostaa tilanteen hankaluutta ja vaikeutta erityisesti tapahtumien järjestämisen kannalta. Hän kuitenkin toteaa, ettei ”näistä selviä voivottelemalla… hallitustoiminta jatkuu, vaikka korona pahenee”. Lisäksi Ilona harmittelee hallituksen ryhmäytymisen vaikeutta. Tänä vuonna Lexicassa on 22 toimijaa, joten nykyisen koronatilanteen valossa lähitapaamisen järjestämiseen turvallisesti voi mennä vielä pitkäkin aika. Ilona mainitsee, ettei itsekään ole edes nähnyt kaikkia hallituksen jäseniä ja toivookin, että viimeistään syksyllä hallitus pääsisi ryhmäytymään paremmin ja tapaamaan kasvotusten.

Koronatilanne ei siis pahemmin huolestuta Ilonaa järjestötoiminnan kannalta. Mikä sitten puheenjohtajuudessa eniten jännittää?

”No lyhyesti sanottuna kaikki”, nauraa Ilona. ”Kyl mua todellakin jännittää ja muistan sillon kun hain tohon pestiin, niin olin vähän kahden vaiheilla, että pystynkö mä nyt tähän, mutta kyllä olen ilmeisesti pystynyt”.

Ilona korostaa aiempaa kokemustaan puheenjohtajuudesta, eli pestiin kuuluvat tehtävät eivät ole hänelle tuntemattomia. Lehtonen kuitenkin toteaa, että ainejärjestön puheenjohtajuus on aivan eri tasolla hänen aiempiin toimiinsa verrattuna. Ilona mainitsee jännittävänsä erityisesti sitä, miten hallitus näyttäytyy jäsenistön silmissä.

”Että tunteeko jäsenistö olonsa sellaiseksi, että heitä tuetaan, ja onko hallitus koko ajan toiminnassa ja toimiiko kaikki meidän tavoitteet. Ehkä se jännittää eniten näinä vaikeina aikoina, että miten me säilytetään yhteys jäsenistöömme. Haluaisin ajaa sitä eteenpäin, että jäsenistö otettaisiin huomioon kaikessa”.

Ilona vielä korostaa haluaan saada aikaan toimiva ainejärjestö, joka pitää huolta omistaan, eli jäsenistöstään, ja heidän hyvinvoinnistaan.

”Ja sen mä tiedänkin, että tulee toimimaan, koska meillä on ihan huippu porukka täl hetkellä hallituksessa”.

Suurimmaksi toiveekseen Ilona esittää sen, että pandemia kaikkoaisi, ja että pääsisimme jälleen nauttimaan normaalista opiskelijaelämästä, niin tapahtumista kuin lähiopetuksestakin.

” Ehkä mun semmonen tavoite ja suurin toive on se että hallituskaudesta tulee menestyksekäs”.

Runsaalla kokemuksella ja selkeillä tavoitteilla varustautunut Ilona haluaa tarjota Lexican jäsenistölle parasta yhdessä uuden hallituksen kanssa. Niin muut hallituksen toimijat kuin Ilonakin tullaan vielä esittelemään Lexican Instagramissa, kannattaa bongata lisäinformaatiota sieltä!

Elisa Heikkilä

Kirjoittaja on Kontekstin päätoimittaja vuonna 2021.

Kategoriat: Yleinen

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *