Oletko kesän Tampereella ja kalenteri ammottaa vielä tyhjyyttään? Vai palaatko kenties kotikaupunkiisi, mutta aiot silti käydä moikkaamassa opiskelukavereita kesän aikana ja etsit kivaa yhteistä tekemistä? Konteksti listaa tässä jutussa parhaat kesän menovinkit aina keikoista luontopolkuihin. Listalta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, joten kannattaa napata kalenteri ja ryhmächatit viereen ja laittaa ylös parhaat ideat.

Terassit

Mikäs olisikaan kesällä sen mukavampaa, kuin porukalla auringossa syöminen ja juominen? Passionin opiskelija-alennukset ovat valitettavasti kesätauolla, mutta paikka on silti kokemisen arvoinen ison terassinsa ja kokopäiväisen auringonpaisteensa ansiosta. Damista sen sijaan saa opiskelija-alennusta, ja sieltä löydät juomien lisäksi myös erittäin hyvän ja monipuolisen ruokalistan. Mikäli mielii katsella maisemia ja nauttia auringosta iltaan asti, Periscope on hyvä vaihtoehto. Keskustorin kesäkeidas palvelee aamupäivästä iltamyöhään aina elokuun puoliväliin asti, ja sieltä löydät useiden eri ravintoloiden juoma- ja ruokatarjontaa. Ratinasta löytää erilaisia ravintolalaivoja, joista saa juotavaa ja syötävää. Pyynikin brewhousen viihtyisä terassi sijaitsee aivan keskustan ytimessä kosken varrella. Olympiankorttelissa sijaitsevan Muusan terassi tarjoaa myös monipuoliset ruoat ja juomat. Mikäli mielii kesäpäivän lounasta ilman ohrapirtelöä, löytyy Tammelan torilta ja Laukontorilta kivoja lounaspaikkoja sekä muuta perinteistä torimeininkiä.

Kulttuuri

Mikäli kesällä mielii harrastaa jotain kulturellimpaa, ei Tampere petä siinäkään. Kesäteattereita löytyy ainakin Pyynikiltä ja Viikinsaaresta, ja museoista kesällä on auki muun muassa Vapriikki, Muumimuseo, Vakoilumuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Lenin-museo, Työväen museo Werstas ja Milavida. Museovierailua suunnitellessa kannattaa aina tarkastaa mahdolliset opiskelija-alennukset! Finlayson Art Area toteutetaan jälleen tänäkin kesänä, ja se onkin täysin ilmainen mahdollisuus käydä ihastelemassa taidetta.

Musiikki

Kesän aikana Tampereella keikkailee ainakin Laura Voutilainen, Evanescence, Erin, Maija Vilkkumaa, Antti Tuisku, Vesala, Neon 2, Ellinoora, Happoradio, Maustetytöt, Pelle Miljoona, Teflon Brothers, Toto sekä Queen & Adam Lambert. Näiden lisäksi myös festarihumua on luvassa: Hervanta Open Air järjestetään 17.-18.6., Tampere Underground Juhannus sekä Valtteri Festival molemmat 24.-25.6., Sauna Open Air 7.-9.7., Tammerfest 21.-23.7., SaariHelvetti 5.-6.8., Blockfest 19.-20.8., Festivaali 26.-27.8. sekä Tampere Soi 27.8.

Liikunta ja ulkoilu

Jos kesällä huvittaa lähteä pois kaupungin sykkeestä, löytyy Tampereen alueelta myös useita luontokohteita. Suolijärven luontopolku kiertää kauniin järven ympäri ja on sopivan pituinen aloittelijallekin. Pispalasta ja Pyynikiltä löytyy puitteet kovempaankin porrastreeniin. Myös Kaupista löytyy hyvät lenkkipolut, ja matkan varrella pääsee halutessaan pulahtamaan uimaan. Tampereen flowparkista saa jännittävämpiäkin elämyksiä opiskelijahintaan! Hatanpään arboretumilla voi käydä ihastelemassa kukkaloistoa. Eteläpuiston läheisyydestä löytyy Koulukadun minigolf-kenttä, jos pieni kisailu porukalla huvittaa. Ulkokuntosaleja löytyy ainakin Ratinasta, Sorsapuistosta ja keskustan ja Hervannan kampuksilta. Myös Sportunin kuntosalit ovat auki kesällä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta!

Uimarannat

Tampere sijaitsee järvien keskellä, joten uimarantoja täältä ei puutu. Mikäli tykkää hiekkarannasta, kannattaa suunnata Rosendahlin rantaan, josta löytyy kahden hiekkarannan ja biitsikenttien lisäksi suuri nurmikkoalue, sekä kioski, jos pikkunälkä yllättää. Eteläpuistoon kannattaa suunnata, jos haluaa pakoon lapsiperheitä – varsinaista uimarantaa sieltä ei löydy, mutta laiturilta pääsee pulahtamaan veteen ja myös sup-lautailu on mahdollista. Eteläpuistossa palvelee myös kioski, jolla on anniskeluoikeudet. Rauhaniemen kansankylpylässä pääsee saunomaan ja sielläkin palvelee kesäkahvila. Jos keskustassa hiki yllättää, myös Tammerkoskeen pääsee uimaan Mältinrannassa. Elianderin ranta on vähän hiljaisempi uimaranta keskustan kupeessa. Hervannassa kivoja rantoja ovat Suolijärven uimaranta, josta löytyy myös kioski, sekä rauhallisempi Särkijärven uimaranta.

Kirpparit

Kesään mahtuu myös viileämpiä päiviä, ja ne ovat oivallinen tilaisuus lähteä vaikkapa kirpparikierrokselle. Keskustassa käymisen arvoisia ovat ainakin Kirpputori Bueno, Radiokirppis sekä molemmat Hämeenkadun UFFit. Ratikalla suhautat nopeasti myös Hervantaan Kirpputori Swapille. Huonekaluostoksille kannattaa lähteä joko Lielahteen SPR Konttiin ja Kierrätyskeskukseen tai Koivistonkylän Prismassa sijaitsevaan Kirpputori Silinteriin. Sorsapuiston puistokirpputori palvelee joka sunnuntai elokuun loppuun asti, ja sinne voikin mennä omatoimisesti myymään itselle tarpeetonta tavaraa.

Lexica järkkää

Lexicakaan ei jätä jäsenistöään kylmäksi kesän aikana, vaan monta kivaa tapahtumaa on tulossa. RatikkaRalli järjestetään 30.6. kolmen muun järjestön kanssa, tsekkaa lisätiedot Facebook-tapahtumasta! Myös perinteinen Lexican rantapäivä on tulossa, sekä mahdollisesti muuta kivaa, joten kannattaa seurata aktiivisesti tiedotuskanavia!

Lähikunnat

Jos näidenkään vinkkien jälkeen Tampere ei tyydytä menojalkasi vipatusta, on meillä onneksi Pirkanmaalla monta kivaa kesäkaupunkia! Jokaisen kielen ja kulttuurin opiskelijan luulisi innostuvan Vanhan kirjallisuuden päivistä, jotka järjestetään Sastamalassa 1.-2.7. Kirjapäiviltä löytyy mielenkiintoisia seminaareja ja paneelikeskusteluja, sekä paljon kirjamyyntiä esimerkiksi antikvariaattien ja kustantamoiden toimesta. Nokian Tapsan Tahdeilla 4.-6.8. on festaritunnelmaa ja paljon erilaista ohjelmaa koko perheelle. Parhaat jutut usein löytyvät yllättäen, eli ei kun juna, bussi tai auto alle ja tutkimusmatkailemaan!

Lotta Hakanen

Kirjoittaja on Kontekstin päätoimittaja vuonna 2022.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *