Mitkä ihmeen vujut?

Vujut eli vuosijuhlat ovat arvokas akateeminen pöytäjuhla, jolla juhlistetaan ainejärjestön vanhenemista. Lexica on yleensä järjestänyt isot, hienommat vujut viiden vuoden välein, eli viimeksi vuonna 2017. Tänä vuonna täyteen tulee 55 vuotta ja vuosijuhlia juhlitaan 29.-30.10. Vuosijuhlaviikonloppuun perinteisesti kuuluu myös cocktail-tilaisuus (jossa hallitus, toimarit ja vujutiimi ottavat vastaan lahjoja kutsuvierailta) ennen pöytäjuhlaa, jatkot sekä sillis eli silliaamiainen. Lexicalla on ollut myös tapana juhlistaa kokonaista vuosijuhlaviikkoa hauskoilla ja monipuolisilla tapahtumilla, joten kannattaa pitää tiedotuskanavia silmällä!

Ruoka ja juoma

Vuosijuhlilla nautitaan kolmen ruokalajin illallinen ruokaviineineen, sekä jälkiruoalla kahvi-avec eli snapsi. Omia juomia juhlaan ei saa tuoda. Koska ruoka ja tilaisuus ovat hienompia, annetaan vuosijuhlilla yleensä hetken ruokarauha eikä lauluja tai muuta ohjelmaa esitetä heti kattauksen alussa. Usein jälkiruoan aikana juhlijoiden päässä näkee lautasliinasta taiteltuja konjakkikorvia.

Ohjelma

Ruokailun lomassa vujuilla on myös ohjelmaa. Sitsilauluja lauletaan tilanteeseen sopivalla arvokkuudella, eli ronskeimmat laulutoiveet kannattaa jättää rennommille sitseille. Lisäksi vuosijuhlilla usein palkitaan järjestön kunniajäseniä ja annetaan muita huomionosoituksia. Myös joitain puheita perinteisesti kuuluu ohjelmaan.

Pukeutuminen

Vuosijuhlien pukukoodi on juhlapuku akateemisin kunniamerkein eli pukeudutaan tilaisuuteen sopivasti frakkiin tai pitkään iltapukuun. Etiketti ei kuitenkaan ole millintarkka: vujuilla näkyy niin tummia pukuja frakin sijaan kuin lyhyempiä (kuitenkin polven alle tulevia) mekkojakin. Myös akateemiset kunniamerkit ja oman järjestön juhlanauha kuuluvat mukaan. Olkapäiden peittäminen on virallisesti etiketin mukaan suositeltavaa, mutta käytännössä kovinkaan moni juhlija ei noudata tätä vanhanaikaista sääntöä. Pitkät hiukset olisi suotavaa olla kiinni, mieluiten alhaalla niskassa.

Jatkot

Vuosijuhlien jatkot järjestetään Tampereen keskustassa, tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin Lexican tiedotuskanavissa. Jatkoille kannattaa halutessaan vaihtaa vaatteet, etenkin jos on iltapuku päällä, niin pystyy juhlimaan omaa ainejärjestöä yöhön asti. Juhlapaikalla on narikka, ja monet vaihtavat vaatteet vujupaikan vessassa. Lexican vujuilta ei kuitenkaan kannata livahtaa jatkoille heti pöytäjuhlan päätyttyä, sillä Lexican oma bändi on paikalla tanssittamassa ja viihdyttämässä juhlijoita.

Hinta

Vuosijuhlat järjestetään ensisijaisesti jäsenistöä varten, koska ilman jäseniä ei olisi ainejärjestöä. Illalliskortin hinta kattaa myös jatkot ja silliksen. Lexica ei tee vujuista voittoa, vaan ennemminkin tappiota, ja hinta on niin alhaalla kuin taloudellisesti mahdollista. Myös sponsoreita on hankittu tukemaan juhlien järjestämistä. Voit siis luottaa siihen, että on hienot ja rahan arvoiset juhlat tulossa!

Sillis

Sillis eli silliaamiainen järjestetään vujujen jälkeisenä päivänä Hervannan kampuksella sijaitsevassa pommisuojassa Bommarissa. Silliksellä on yleensä tarjolla ruokaa (tapahtuman nimestä huolimatta tarjoilut eivät ole sillipainotteisia) sekä alkoholillista ja alkoholitonta juotavaa. Pukukoodina on haalarit tai muut rennot vaatteet. Paikalla on myös mukavaa ohjelmaa, usein esimerkiksi lauta- ja videopelejä, karaokea, pomppulinna tai pallomeri, beer pongia, limbokisaa… Tarkoituksena on saada osallistujien fiilis taas kattoon mahdollisesta vujuista johtuvasta väsymyksestä huolimatta, jotta viikonlopusta jäisi hyvä maku suuhun. Myös sillikseltä lähdetään usein jatkoille, vaikka tietenkään mikään pakko ei ole asennoitua sillikseen bileinä. Paikalle saa myös tulla ihan vaan syömään ja hengailemaan.

Mikäli vujuista herää vielä jotakin kysyttävää, voi vujuvastaavalle laittaa viestiä Telegramissa @tuikx tai sähköpostia tuike.hakkarainen@tuni.fi. Konteksti toivottaa kaikille mukavaa syksyä ja kutkuttelevia vujuperhosia vatsaan, pian nähdään juhlan merkeissä!

Lotta Hakanen

Kirjoittaja on Kontekstin päätoimittaja vuonna 2022.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *