Mikä Lexica on?

Yhdistyksen säännöt (pdf-tiedosto).

Lexica ry on Tampereen yliopiston vieraiden kielten opiskelijoiden ainejärjestö, joka on perustettu vuonna 1967. Lukuvuodesta 2019-2020 lähtien Lexica on edustanut kielten tutkinto-ohjelmaan kuuluvia englannin, pohjoismaisten kielten, saksan ja venäjän opintosuuntia.

Lexican toimintaa pyörittää hallitus, joka valitaan vuosittain syyskokouksessa marras-joulukuussa. Hallitus pitää kokouksia säännöllisesti, ja kokouksista ilmoitetaan sähköpostilistalla. Kokouksiin ovat tervetulleita kaikki Lexican toiminnasta kiinnostuneet.

Kieltenopiskelijoiden edunvalvonta on Lexicalle sydämen asia. Lexicalla on edustusta muun muassa yliopiston edustajistossa ja tiedekuntamme kattoainejärjestössä. Kieltenopiskelijat voivat olla milloin vain yhteydessä Lexican koulutuspoliittisiin vastaaviin, jos kohtaavat oppiaineessaan tai tiedekunnassa ongelmia, joihin eivät itse koe voivansa vaikuttaa.

Näkyvintä toimintaamme ovat monipuoliset vapaa-ajan aktiviteetit, joihin sisältyy liikuntaa, kulttuuria ja yhdessäoloa. Olemme järjestäneet myös asiapitoisia tapahtumia sivuaine- ja työelämäinfojen muodossa. Järjestämistämme tapahtumista kenties suurin ja näkyvin on Lexican perinnelaji Kyrpongin MM-kisat, jotka järjestettiin suuressa mittakaavassa ensimmäisen kerran Wappuna 2019. Kyrpong on vauhdikas joukkuelaji, joka yhdistää kyykän ja beer pongin parhaat puolet. Jos mystinen Kyrpong herätti kiinnostuksesi, voit tutustua lajin sääntöihin täällä ja katsella vuoden 2019 MM-kisojen tunnelmia täältä.

Jos juuri sinulla on ajatuksia siitä, miten Lexican toimintaa voisi kehittää, ota yhteyttä hallitukseen tai tule rohkeasti kokoukseen! Hallitukseen saat yhteyden sähköpostilla, tai halutessasi anonyymisti palautelomakkeen avulla.

Lexican alaisuudessa toimivat kaikkien tutkinto-ohjelmamme opintosuuntien kielten ainekerhot. Ainekerhojen toiminta on pääsääntöisesti suunnattu kunkin kielen opiskelijoille, kun taas Lexica järjestää toimintaa yhteisesti kaikille kieltenopiskelijoille.

Lexican hallituksen jäseniä vuosittaisessa Obeliskin lakituksessa vuonna 2019.

Ainejärjestötilat

Tähän asti Lexicalla ei ole ollut täysin omaa tilaa yliopistolla, vaan olemme jakaneet kaksi ainejärjestötilaa: Pinni B:n porttiosan neljännessä kerroksessa sijaitseva Translan (käännösopiskelijat), Kopulan (suomen kielen opiskelijat) ja Teeman (kirjallisuustieteen opiskelijat) kanssa jaetun LTL-luolan (Pinni B4049) sekä Pinni A:n porttiosan ylimmässä kerroksessa sijaitseva TREYn ainejärjestötilan (Pinni A4101). TREYn ainejärjestötilaan pääsee opiskelijakortilla samoin kuin mikroluokkiinkin ja mahdollisesti myös yksinkertaisesti koputtamalla.

Lexica kuitenkin muuttaa lokakuussa 2022! Hyvästelemme LTL-luolan ja siirrymme täysin omaan ainejärjestötilaamme Päätaloon. Oman tilamme lisäksi saamme käyttöömme Translan ja Kopulan kanssa jaettavan keittiönurkkauksen. Lisätietoa luvassa myöhemmin, seuraa Lexican tiedotuskanavia!

Yhteystiedot ja viestintä

Hallitukseen voit ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen hallitus-lexica[at]lists.tuni.fi. Voit kirjoittaa viestejä myös yksittäisille hallituksen jäsenille (yhteystiedot). Mikäli mielit säilyttää anonymiteettisi, voit ottaa hallitukseen yhteyttä täältä löytyvällä lomakkeella.

Lexican ilmoitustaulu löytyy Pinni B:n viidennestä kerroksesta – LTL-luolan läheisyydestä löytyvät rappuset ylös ja oikealle. Ilmoitustaulua voivat hallituslaisten lisäksi käyttää myös muut kieltenopiskelijat.

Lexican pääasiallinen tiedotus- ja viestimiskanava on sähköpostilista lexica[at]lists.tuni.fi, jolla kaikkien kieltenopiskelijoiden kannattaa olla. Sitä kautta tulee tietoa Lexican tapahtumista ja toiminnasta sekä muun muassa työpaikkailmoituksia, tutkimuskutsuja ja opiskelijan elämää koskettavia ajankohtaistiedotteita.

Samaista listaa käyttävät myös opiskelijat esimerkiksi tutkimusapua etsiessään. Listan osoitteeseen lähetetty sähköpostiviesti välittyy listan kaikille tilaajille, mikäli viestintävastaava kokee viestin olevan listalle sopiva ja hyväksyy sen.

Listalle pääset liittymään täältä.

Päälistan lisäksi Lexican opiskelijan on suositeltavaa seurata kielikohtaisia listoja, joita muun muassa ainekerhojen hallitukset käyttävät tapahtumista viestimiseen. Listat ovat seuraavat:

englanti – lexica-anglistit[at]lists.tuni.fi
pohjoismaiset kielet – lexica-skandit[at]lists.tuni.fi
saksa – lederhosen[at]lists.tuni.fi
venäjä – lexica-slavistit[at]lists.tuni.fi

Liittyminen listoille tai niiltä poistuminen tapahtuu helposti osoitteessa https://lists.tuni.fi/mailman/listinfo/ + listan nimi, esimerkiksi lists.tuni.fi/mailman/listinfo/lexica-anglistit.

Vanhaa kunnon kirjepostia Lexicalle voi lähettää osoitteeseen:

Lexica ry
Tampereen yliopisto 33014